Home   Neuvrščeni   Dogodki v mesecu decembru

Dogodki v mesecu decembru

Predpraznično vzdušje v mesecu decembru v vrtcu

Otroci so izdelovali različne izdelke: zelene in suhe aranžmaje, risbice, pogrinjke…, s katerimi so okrasili prostore in v vrtcu pričarali predpraznično vzdušje. Pri ustvarjanju so imeli možnost spoznavanja, raziskovanja in eksperimentiranja z različnimi materiali in predmeti. Spoznavali in preizkušali so različne tehnike, si razvijali ročne spretnosti in svojo domišljijo.

  

  

V procesu igre, raziskovanja in učenja so nastali zanimivi izdelki, ki so krasili igralnice.

   

V pravljičnih kotičkih in hišicah so otroci spoznavali različne literarne vsebine, si izrekali voščila, pisali pisma dobrim  možem in si na ta način razvijali jezikovne zmožnosti v socialnih interakcijah. Na podlagi doživetij so oblikovali miselne vzorce in pri tem spoznavali imena praznikov, dobrih mož in praznične simbole.

   

Otroci so sodelovali ob krašenju skupne novoletne smrečice. Pri tem so  rajali, peli  in  si na ta način oblikovali pozitivne medsebojne odnose ob prazničnem doživljanju.

 

V sodelovanju z zunanjimi institucijami, so imeli otroci  možnost spoznavanja prazničnega vzdušja v širši okolici.

Otroci iz enote Center in Aljažev hrib so

- krasili smrečico v »Hermanovem brlogu«,

- si ogledali lampijone na Savinjskem nabrežju, saj so sodelovali

pri njihovi poslikavi,

- se udeležili plesnih dejavnosti, ki so jih zanje pripravili dijaki GCC,

- obiskali pravljično deželo v mestu, itd.

   

Z druženjem na prazničnih čajankah  smo pri otrocih razvijali prijateljske odnose, jih navajali na medsebojno  druženje ob praznovanju ter sodelovanje in pomoč pri pripravi na čajanko. Pri tem so si razvijali občutek za lepo urejen prostor in spoznavali pomen druženja ob prazničnih dneh, ko so  izrekli voščilo svojim prijateljem iz sosednjih skupin, jim pripravili kratek kulturni program ter se zabavali ob skupnem druženju in poslušanju praznične glasbe.

 

Obdaritev otrok ob božično-novoletnem času doprinese še h bogatejšemu doživljanje predprazničnega vzdušja. Po ogledu lutkovne predstave so otroke presenetila nenavadna dogajanja: zvoki kraguljčkov, sledi, odprta okna, pisma…, ki so jih spodbudila k iskanju daril in odgovora na vprašanje: Le kdo, od treh dobrih mož nas je obiskal v vrtcu?  Na ta način smo otrokom omogočili razvijanje pozitivnih čustev,  doživljanje  in  spoznavanje običajev.

 

 

Skupaj s starši, ki so bili pripravljeni ustvarjati z nami, smo izdelovali različne izdelke, katere smo v zameno za prostovoljne prispevke nato ponujali obiskovalcem vrtca. Zbrana sredstva se zbirajo v skladu vrtca in jih namenimo za plačilo obogatitvenih dejavnosti, ki so jih deležni vsi otroci, vključeni v naš vrtec.