Home   Neuvrščeni   Tradicionalni slovenski zajtrk

Tradicionalni slovenski zajtrk

 

Na tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane. Na ta dan po vsej Sloveniji poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos jubilejni, že deseti po vrsti.

Namen izvedbe tradicionalnega slovenskega zajtrka je ozaveščanje otrok o pomembnosti opraševanja čebel za prehransko varnost, pomen rednega zajtrkovanja ter poseganja po lokalnih živilih, kjer je pot z njive do krožnika čim krajša.

Otrokom je potrebno predstaviti, da je hrana, ki je bila pridelana in pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, polnejšega okusa in brez dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa. Vse te prednosti nam zagotavlja lokalna oziroma slovenska hrana. S tem, ko se odločimo za hrano, ki so jo pridelali in predelali slovenski kmetje ter naša domača kmetijska in živilska podjetja, spodbujamo in povečujemo tudi samooskrbo s hrano in prispevamo k ohranjanju poseljenosti podeželja ter kulturne krajine.

Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel na način, kot smo ga bili vajeni v vrtcih izvajati v preteklih letih.

Letos boste pri tem imeli pomembnejšo vlogo starši, saj se večina otrok, zaradi zaprtja vrtca, nahaja v domačem okolju. Starše zato vabimo, da tradicionalni slovenski zajtrk pripravijo 20. novembra 2020 doma, za vse družinske člane.

Tradicionalnega slovenskega zajtrka pa bodo deležni tudi otroci, ki v teh dneh obiskujejo nujno varstvo.

Sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka so: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Več o tej vsebini si lahko preberete na spodnjih povezavah:

http://tradicionalni-zajtrk.si/media/uploads/public/document/173-dn142268_17_katalog_sl.pdf

https://prehrana.si/clanek/99-redni-obroki-in-zajtrkovanje-so-del-zdrave-prehrane